Bratislava a jej okolie ponúkajú mnoho možností pre zábavné a nenáročné výlety s celou rodinou. Či už hľadáte prechádzky v prírode, historické pamiatky, alebo zábavu pre deti, v tomto zozname si každý nájde to svoje.

1. Vilmošove vodopády

Neďaleko obce Marianka, sa ukrýva malebný kúsok prírody známy ako Vilmošove vodopády. Nenájdete tu síce dramatické kaskády padajúce z výšky desiatok metrov, ale čaká na vás pokojné a úchvatné prostredie s kaskádovitým potokom a sviežim lesom. Samotné vodopády tvoria kaskády o rôznej výške, ktorá je zväčša do 1 metra. Najkrajšie sú po výdatných dažďoch, kedy sa potok rozvodní a kaskády naberú na sile a kráse.

K vodopádom sa návštevníci dostanú nenáročnou lesnou cestou z Marianky. Trasa je dlhá približne kilometer a zvládnu ju aj menšie deti. Počas cesty sa návštevníci môžu kochať malebným lesom a šumením potoka Drmolez, ktorý napája vodopády.

2. Hrad Čeklís

Zrúcanina hradu Čeklís sa nachádza na okraji obce Bernolákovo v blízkosti rímskokatolíckeho kostola. Hrad, kedysi strážca cesty smerujúcej z Bratislavy na východ, dnes ponúka krásny výhľad na Podunajskú nížinu a Bratislavu.

Presný dátum postavenia hradu Čeklís nie je známy, predpokladá sa však, že pochádza z 13. storočia. Hrad plnil dôležitú strážnu funkciu a kontroloval mýto na ceste do Trnavy. V priebehu storočí sa hrad stal majetkom rôznych šľachtických rodín, medzi ktorými boli aj Thurzovci a Rozgonyovci. K jeho zániku došlo pravdepodobne v 16. storočí. Na mieste hradu bola začiatkom 20. storočia postavená vodáreň Várdomb v tvare hradnej veže.

3. Pozorovateľňa zvierat Vydrica

V malebnom prostredí Malých Karpát, medzi Račou a Mariankou, sa nachádza nenápadné, no prekrásne miesto, na ktorom stojí pozorovateľňa zvierat Vydrica. Táto jedinečná drevená stavba, citlivo zasadená do lesného prostredia, ponúka návštevníkom jedinečnú možnosť pozorovať divokú zver a vychutnať si pokoj a krásu nedotknutej prírody. Pozorovateľňa má rozlohu približne 13 štvorcových metrov a ponúka terasovité sedenie s výhľadom do krajiny. Vďaka strieške sú návštevníci chránení pred dažďom aj snehom. Objekt je postavený z lokálneho materiálu, čím sa harmonicky začleňuje do okolitého prostredia.

K pozorovateľni sa návštevníci dostanú po turistických značkách z viacerých smerov. Najkratšia trasa vedie z Rače po najprv po zelenej a v závere po žltej turistickej značke.

4. Rozhľadňa na Americkom námestí

Rozhľadňa na Americkom námestí sa nachádza v Bratislavskom lesnom parku, na Mestskej hore, v nadmorskej výške 370 metrov. Je postavená z dreva a jej výška je 15 metrov. Z jej najvyššieho poschodia je pekný výhľad na centrum Bratislavy, Dunaj a okolité lesy. K rozhľadni sa dá dostať po červenej značke z Bratislavy za necelú hodinu alebo od vysielača Kamzík za 20 minút.

5. Hrad Pajštún

Pajštún je majestátna zrúcanina hradu týčiaca sa nad obcou Borinka v Malých Karpatoch, len kúsok od Bratislavy. Jeho história siaha do 13. storočia a vďaka svojej strategickej polohe plnil dôležitú úlohu v ochrane Uhorska. Dnes je Pajštún obľúbeným turistickým cieľom, ktorý láka návštevníkov svojou romantickou atmosférou a nádhernými výhľadmi na okolité kopce a Záhorskú nížinu. Na hrad sa návštevníci môžu dostať pešo z obce Borinka alebo mesta Stupava. Z oboch obcí vedú na hrad značené turistické chodníky. Cesta z Borinky trvá približne 45 minút a z Stupavy 1 hodinu.

6. Vyhliadková veža Devínska Kobyla

Vyhliadková veža Devínska Kobyla sa nachádza na najvyššom bode Devínskej Kobyly v mestskej časti Bratislava – Devínska Nová Ves. Je postavená v nadmorskej výške 514 metrov a poskytuje panoramatický výhľad na tri susediace štáty: Slovensko, Česko a Rakúsko. Má tri vyhliadkové plošiny, ktoré sú umiestnené v rôznych výškach a smeroch. Z jednotlivých plošín je možné vidieť napríklad hrad DevínBratislavský hrad, Kamzík, Viedeň, Alpy a ďalšie. Výhľad je obzvlášť krásny za jasného počasia.

K vyhliadkovej veži vedie niekoľko turistických chodníkov a cyklotrás. Cesta je nenáročná a vhodná aj pre rodiny s deťmi alebo kočíkom.

7. Villa Rustica

V lone lesa na okraji Dúbravky sa skrýva nenápadná archeologická lokalita známa ako Villa Rustica. Pozostatky rímskej usadlosti a kúpeľov pochádzajúcich pravdepodobne z 3. storočia objavili archeológovia v roku 1982. V roku 1990 bolo miesto vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku.

K pamiatke sa dá dostať po zelenej turistickej trase z Dúbravky za približne pol hodinu. Na mieste si návštevníci môžu pozrieť základy kúpeľnej budovy. Budovu rozmerov 13,2 x 11,2 metra tvorí šesť miestností. V blízkosti pamiatky nájdu aj informačnú tabuľu s podrobnosťami o lokalite.

8. Prírodná rezervácia Šúr

Prírodná rezervácia Šúr, nazývaná aj Jurský Šúr, je oázou pokoja a domovom vzácnych rastlín a živočíchov. Rozprestiera sa na ploche 655 hektárov a ponúka návštevníkom fascinujúci pohľad do tajomného sveta rašelinísk a jelšových lesov.

Najlepším spôsobom, ako spoznať krásy Šúru, je prechádzka po náučnom chodníku “Prírodné klenoty Šúru”. Chodník má dĺžku 4,1 km a vedie po prevažne po okraji rezervácie, pričom ponúka nádherné pohľady na mokrade a lesy. Na trase sa nachádza niekoľko informačných panelov, ktoré oboznamujú návštevníkov s miestnou flórou a faunou.

9. Dračí hrádok

Dračí hrádok stojí na výraznom ostrohu vrchu Úboč nad údolím Stupavského potoka, neďaleko obce Borinka. Nachádza sa v nádhernom prostredí Malých Karpát, len pár kilometrov od Bratislavy. Vznikol v 13. storočí na základe kráľovskej iniciatívy. Jeho hlavnou časťou bola veža s rozmermi 10×10 m. Hrádok pravdepodobne zanikol v prvej polovici 15. storočia počas husitských vpádov na územie západného Slovenska.

Do súčasnosti sa z hrádku zachovali skromné zvyšky múrov. K hrádku sa dá dostať z obce Borinka po žltej turistickej značke. Trasa je nenáročná a trvá približne 30 minút.

10. Jurské jazero

V lone Malých Karpát, neďaleko malebného mestečka Svätý Jur, sa skrýva unikátny prírodný klenot nazývaný Jurské jazero. Nenechajte sa však zmiasť názvom, jazero v tomto prípade neznamená vodnú plochu. Ide o rašelinisko, vzácny biotop s bohatou flórou a faunou, ktorý uchváti milovníkov prírody svojou tajomnou atmosférou. V minulosti bolo rašelinisko ohrozené odvodňovaním a ťažbou rašeliny, no vďaka ochranárskym snahám sa podarilo zachovať jeho prirodzený charakter. Dnes je Jurské jazero je jedným z dvoch rašelinísk v Malých Karpatoch.

K Jurskému jazeru sa turisti môžu dostať pešo zo Svätého Jura po modrej alebo žltej turistickej značke v kombinácii s červenou turistickou značkou. Cesta v oboch prípadoch trvá približne hodinu a pol.

11. Sandberg

Sandberg je významná paleontologická lokalita nachádzajúca sa v Bratislave, v mestskej časti Devínska Nová Ves. Je súčasťou národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla a je známa svojimi pozostatkami morských usadenín z obdobia pred 14 až 16 miliónmi rokov. Pri archeologickom prieskume sa tu našli zvyšky viac ako 250 druhov morských a suchozemských živočíchov.

Sandberg je obľúbeným cieľom výletov obyvateľov mesta. Stretáva sa pri ňom viacero turistických chodníkov a je súčasťou Náučného chodníka Bratislavské luhy. Vrchol Sandbergu patrí medzi najkrajšie vyhliadky na území Bratislavy. Poskytuje panoramatický výhľad na Bratislavu, Devínsky hrad, Hainburgské vrchy, Dunaj, Moravu a časť Maďarska.

12. Hrad Biely Kameň

Hrad Biely Kameň sa nachádza nad mestom Svätý Jur v okrese Pezinok. Hrad postavili svätojurskí šľachtici v polovici 13. storočia. Bol súčasťou sústavy malokarpatských hradov, slúžiacich na ochranu západnej hranice Uhorska. Hrad v priebehu času vystriedal niekoľko majiteľov. Posledným majiteľom bol v 17. storočí Štefan Ilešházy, ktorý v mestečku pod hradom postavil renesančný kaštieľ. Hrad pravdepodobne zanikol v roku 1663, keď Svätý Jur vyplienili Turci, ale nie je vylúčené ani jeho skoršie opustenie už na sklonku stredoveku.

Z hradu sa dodnes zachovali už len zvyšky múrov, veží a pivnice. O archeologický prieskum a konzeváciu hradných múrov sa snaží občianske združenie. K hradu sa dá dostať z mesta po žltej značke za 15 minút.

Ďalšie zaujímavé tipy na výlety môžete objaviť prostredníctvom našej mapy.

Vyhľadávanie

Viac výsledkov...

Generic selectors
Iba presné zhody
Hľadať v názve
Hľadať v obsahu
Post Type Selectors

Odporúčané články

Región Spiš

Tatranský národný park

Región Podpoľanie

Objavte okolie Bardejova: 5 tipov kam na výlety

Najlepšie turistické mapové aplikácie pre Android

Región Novohrad

Región Orava

Región Turiec

História Slovenska

Región Dolné Považie

Najnovšie články

Región Spiš

Región Novohrad

Región Podpoľanie

Región Orava

Región Kysuce

Termíny školských prázdnin v školskom roku 2024/2025

Región Liptov

Región Turiec

Región Horehronie

Región Hont

Podujatia a udalosti

Nadchádzajúce udalosti

Najnovšie miesta

Melichova skala

Partizánsky bunker na Prednej Poľane

Dolina Vyvieranie

Demänovská hora

Symbolický cintorín obetiam Nízkych Tatier

Bencúrova veža

Kolkáreň a tančiareň v Železníku

Banský náučný chodník v Kvetnici

ART.4G.PARK Gánovce

Vrch Kohút

Komentáre

Odoberať
Upozorniť na
guest
0 Komentáre
Najviac hlasovalo
Najnovšie Najstaršie
Inline spätné väzby
Zobraziť všetky komentáre
Aktuálne počasie
08:19, 06.09.2024
temperature icon 15°C
Humidity 48 %
Pressure 1016 hPa
Wind 9 Km/h
Clouds Oblačnosť: 29%
Visibility Viditeľnosť: 10 km
Sunrise Východ slnka: 06:06
Sunset Západ slnka: 19:14